Sidor

torsdag 1 mars 2018

Florida del 3: Everglades 10 000 islands

I slutet av resan tog vi en guidad båttur ut i utkanten av Everglades nationalpark och området 10 000 islands. Vi tog bilen långt ut i ödemarkerna och undrade var sjutton vi hade hamnat. Alla uteplatser på de små husen hade stora myggnät över sig och vi var glada att vi var där under vintersäsongen och slapp insekter helt. Utvändigt såg guideföretaget lite suspekt ut, men på insidan fick vi ett professionellt mottagande samt förslag om en restaurang där vi kunde äta innan båtturen. Restaurangen var trång men serverade fantastiskt god lokal fisk. En riktig höjdare, som jag tyvärr inte minns namnet på.

Utanför guideföretaget
Det skulle egentligen vara en grupptur, men vi var de enda som hade bokat och fick därför en privat guide som var mycket engagerad och kunnig! Djurlivet var rikt och vi såg bland annat pelikaner, anhingas och delfiner. Tyvärr inga alligatorer eftersom de håller sig inne i träsket. Naturen är väl vaktad i Everglades och naturvårdsvakter är ständigt synliga. Vår båt blev stoppad vid ett tillfälle och guiden fick visa legitimation och redogöra för vårt ärende. Tidvattnets svängningar var stora och snabba vilket syntes tydligt på vegetationen.

På väg ut i Everglades



Mangrove vid lågvatten





Här hade någon slagit upp ett tält på en av öarna vilket inte är tillåtet, och de blev snart avhysta av en naturvårdsvakt. Om man tittar noga ser man pinnar som markerar högvattnets gräns.

Långt ute i nationalparken fick vi gå av båten och paddla kajak. Färden gick längs täta mangrovebestånd och vi gick i land på en liten ö där guiden visade oss flora och fauna. Han var noga med att poängtera hur viktigt det är att dra upp kajaken långt eftersom den annars kan spolas bort när tidvattnet går in. Det kan gå på bara några minuter.


De flesta snäckor är högerhänta
Landremsan där vi gick i land försvinner vid högvatten.

Efter en lyckad dag styrde vi färden tillbaka genom våtmarken i solnedgången. Vi fick se fåglarna lyfta i stora flockar för att i olika formationer styra kosan tillbaka in mot land för kvällen. Väl tillbaka i byn kunde vi se att husen var byggda på pelare. Hela byn hade översvämmats ett antal år tidigare och återbyggts på ett mer översvämningssäkert sätt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar